Drs. Chris Giebels is, als oprichter van leiderschapsprogramma Comenius en Avicenna, brede ervaring op het gebied van leiderschapsontwikkeling. Eerst was hij werkzaam in de journalistiek, daarna in de uitgeefwereld en vervolgens in het post-academisch onderwijs, waar hij talrijke gerenommeerde leiderschapsprogramma’s ontwikkelde.
Vroege Carrière: Van Journalistiek naar Uitgeverij
Chris Giebels begon zijn loopbaan als teletekstredacteur, waar hij verantwoordelijk was voor het samenstellen en redigeren van leesbare en beknopte berichten voor een breed publiek. Het was een belangrijke leerervaring waardoor hij zijn communicatieve vaardigheden en het vermogen om complexe informatie toegankelijk te maken, kon aanscherpen. Vervolgens maakte hij de overstap naar de uitgeverijsector, waar hij betrokken was bij de uitgave van schoolboeken en later bij de atlassen van de bekende Bosatlas. Zijn rol als uitgever stelde hem voor de uitdaging educatieve materialen te ontwikkelen die zowel informatief als visueel aantrekkelijk waren.
Academische Bijdragen: Comenius en Avicenna
Als directeur van de AOG business school (verbonden aan de Rijksuniversiteit van Groningen) ontwikkelde hij talrijke managementleergangen en lanceerde hij de leiderschapsprogramma’s van Comenius. Comenius richtte zich op het bieden van vakoverstijgende inzichten, met bijdragen van klassieke universiteiten uit heel Europa en later ook Amerika. De multidisciplinaire leiderschapsprogramma’s waren in de jaren ’90 een antwoord op de toenemende hyper-specialisatie van professionals en leiders.
“Comenius richtte zich puur op ‘intellectuele leiderschapsontwikkeling’, met een focus op het aanreiken van vakoverstijgende inzichten. Talrijke klassieke universiteiten, over heel Europa en later ook Amerika, sloten zich hierbij aan en leverden een bijdrage vanuit hun eigen topdisciplines.”
In 2005 zette Chris een nieuwe stap door, samen met internationale leiderschapsdeskundigen, de Avicenna Academie voor Leiderschap op te richten. Avicenna was gericht op kennisdeling en samenwerking, bedoeld als tegengif tegen het hyper-individualisme. De leergangen gingen uit van dit uitgangspunt: hoe verbind je individuen aan elkaar om gezamenlijke doelen te bereiken?
Het absolute top-programma was de ‘WorldClass’ met modules in Pretoria (Zuid-Afrika), Chennai (India), Yale (de VS) en Rome. Deelnemers gingen op deze plekken in dialoog met toppers op het gebied van leiderschap. Zo was in Pretoria een van de docenten Mike Salomon, bestuursvoorzitter van een van de grootste platinamijnen ter wereld, die van Nelson Mandela de opdracht kreeg de machtsmonopolie van bestaande multinationals te doorbreken. In Yale ontmoetten deelnemers de invloedrijke machtsdenker Paul Kennedy, beroemd vanwege zijn standaardwerk ‘The Rise and Fall of Great Powers’. In Rome kwam o.a. openbaar aanklager Gherardo Colombo aan het woord, de man die op gevaar voor eigen leven streed tegen de maffia. En in india was er ontmoeting met Rajmohan Gandhi, kleinzoon van Mahatma Gandhi, die als hoogleraar op het gebied van leiderschap mondiaal groot aanzien had verworven.
Leiderschap Practicum
Samen met Yvette Fijen, destijds werkzaam bij de Toneelacademie Maastricht, richtte Chris in 2012 het Leiderschap Practicum op. Dit programma legde de nadruk op leiderschap en communicatie. Het doel was om leiders te trainen in openbaar optreden.
Oprichting van ‘Act as a leader’
Inmiddels zijn de tijden ingrijpend veranderd en staat leiderschap nu voor een nieuwe, grote uitdaging:
“Er wordt veel gefilosofeerd over leiderschap in talrijke programma’s, maar er is feitelijk een enorme behoefte aan mensen die daadwerkelijk ‘leiden’. Niet met mooie woorden, maar met voorbeeldgedrag. Het schort aan zichtbaar leiderschap, aan executie, uitvoering dus.”
“Vandaar dat we vanuit Merites, waarvan Rolien van Dijk en ikzelf de initiatiefnemers zijn, ‘Act as a leader’ programmeren, juist om de kloof tussen denken en doen te overbruggen. Dat doen we door leiders te voorzien van praktische tools en inzichten die hen in staat stellen om vanuit hun bezieling en ‘drive’ te handelen en voorbeeldgedrag te tonen. Want uiteindelijk gaat het om de zichtbaarheid van je leiderschap.”
In-Company Trajecten en Samenwerkingen
Drs. Chris Giebels heeft zijn expertise ingezet bij ondernemingen en (overheids)instellingen, zoals Vodafone, Wehkamp, Randstad, Rabobank, de Algemene Bestuursdienst van de Rijksoverheid, de G4-Steden en de academische ziekenhuizen in Leiden, Nijmegen en Maastricht. De programma’s waren gericht op het versterken van leiderschap in complexe en innovatieve omgevingen.
Visie op Leiderschap: “Leiden is een werkwoord”
Chris Giebels benadrukt dat in zijn ogen leiderschap niet een ‘concept’ is, maar een actieve bezigheid die voortdurende inzet en voorbeeldgedrag vereist. De benadering van de MasterClass ‘Act as a leader’ is er daarom op gericht leiders een werkplaats te bieden waar ze hun passie en visie ‘handen en voeten’ kunnen geven.
“Vandaar dat ‘Act as a leader’ focust op leiderschapsgedrág, niet op het uitspreken maar op het waarmaken van goede intenties.”
Die aanpak vormt de kern van de trainingsprogramma’s en heeft talloze leiders geïnspireerd en vooral: bewogen om hun leiderschap een ‘gezicht’ te geven.